05
08.2020

裝修名人堂 Hevin 優秀溝通與行動力 引領客人見證出眾工藝

生活品味   其他  
裝修名人堂 Hevin 優秀溝通與行動力 引領客人見證出眾工藝

裝修是一門大學問,而當中最重要的必然是工藝與溝通。Hevin從初入行裝修配對平台即明白這道理,到現在有自己的裝修工程公司也把這份理念靈活運用。

他與陳師傅合力創辦裝修公司,兩人一文一武。「陳師傅管工地,技術上嘅,我就喺前門招呼客人,負責同客人溝通。」

溝通需有充分準備 眼明手快

溝通是Hevin的強項,源於他多年的sales經驗。他明白要取得客人的信任,需做充分的準備。「上門之前我哋已經同客人通咗電話先,我哋知道佢要咩style,搵定晒相,到時可以傾得smooth啲。」

Hevin亦希望讓拍檔更專注於他所長,自己則要成為眼明手快的角色。「例如你出咗份報價,通常客人會whatsapp覆一份好長嘅疑問同調整list,一般師傅未必能夠回覆得好全面,只係得一段錄音答,但我哋就可以即時跟進返,喺客未有進一步行動,我哋已經改埋報價單俾佢。」

「大部份判頭唔興即時打報價,上完門都唔即時出,隔幾日先做。我係一個sales,對呢方面我係幾敏感,好多時我即晚就俾客,如果有更新,七點傾完我九點就做好份報價俾佢。啲嘢做得快啲,個客都可以決定得快啲,其實係促進件事成功嘅重要一步。」

度得一手好尺 知識必備

另一方面作為師傅與客人的橋樑,對裝修的認知也不能只略懂皮毛。「基本裝修流程知識一定要有。報價個時個客會問你嘅問題你識唔識呢?媒氣定石油氣都搞清楚未、屎渠改唔改得等等,呢啲好多時都真係要落現場睇得多先識。」

先有知識才能有更好的交流,方取得信任,才能「度得一手準尺」。「姐係例如個客想用電熱水爐,其實單相電箱唔夠力,但你連單相三相都未識分,呢啲技術層面嘅嘢要熟知。雖然我係sale,但做平台時我跟得師傅多,呢方面既經驗有唔少。我認為咁先能夠度到一手準嘅尺,同埋個報價先精準,就唔會報錯價同有咁多後加後減。」

完善配套增客人信任 加設揀料小教學

整個裝修工程的完善配套亦是建立與客人良好關係的好辦法,為此Hevin設立了一個小課程給予客人。「我哋會帶個客出去,有一個兩小時嘅「揀料教學」。基本上份合約唔包嘅,要自行去買嘅建材,我哋都會帶佢落去旺角建材舖頭度行一趟教佢。」

「咁當然揀貴定平我哋會交俾個客決定,但邊度能夠買到大陸磚、馬來西亞磚、靚嘅歐洲意大利磚,坐廁點分高咀低咀自由咀,或者鋅盤有分檯底檯面,客人唔識嘅,我哋都會透過呢兩個鐘trip,教晒份合約未包嘅嘢點買,上堂咁。」

「等佢預埋呢啲料要幾多錢,條數好計啲。平時好忙嘅師傅一定唔會去多做呢啲,但為咗令客人學到更多,更容易達到佢地心目中嘅家,呢啲就交俾我去諗去做。」

工程報價單未能反映真實 睇手工勝千言萬語

除了溝通之外,師傅手工可說是裝修的根基,帶客人到工地睇師傅手工已是Hevin的習慣。「幾份工程報價單,價錢分別三十、三十五、四十萬,其實show唔到個價值喺邊。四十萬嗰間手工唔一定係最好,三十萬嗰間都未必係最差。」

「我同啲客人會真實講嘅說話:你拎住份報價一定要嚟埋工地睇我哋手工,你先知呢個價錢係買緊乜野質素,否則你揀最平嗰份係最好,定中間果份係最好,其實都係冇定案。」

參觀工地的過程,讓不少客人見識到Hevin拍檔優秀的手工。「我好欣賞拍檔嘅手工,係我哋公司嘅大優勢。我接觸過咁多唔同嘅師傅入面我哋師傅唔算平嘅,中上價位,但性價比絕對高,油漆嘅順滑度,啲角真係90度等等,各式各樣。」

「大部份客人嚟我哋單位睇,客人都會覺得超出佢哋嘅期望,好滿意,會明白點解我哋點解唔係街邊水電檔嘅收費。」

「其實裝修案例相一定係執過,而且揀最靚嘅俾你睇,唔能夠反映到細節,所以我覺得呢啲呈現最真實嘅一面好值得做。真係同個客講十次電話都不如帶佢上嚟睇一次咁緊要。」

一次工地的觀察勝過千言萬語,Hevin以優秀的溝通力引領客人了解優質手工,成就最完善的家居。

想裝修屋企/維修家居?登記「裝修佬」免費裝修報價,24小時內專人回覆,為你推介最適合你的裝修公司。
 
發表於2020.8.05
留言(0)
博客名稱 :
裝修佬
網誌名稱:
hkdecoman's blog
使用天數:246
電郵:dejay_wong@hkdecoman.com
按月份瀏覽
    2020
  • 一月
  • 二月
  • 三月
  • 四月
  • 五月
  • 六月
  • 七月
  • 八月
  • 九月
>> 更多
系統分類
  • 數碼科技
  • 生活品味
  • 其他
  • 財經生活